De groei en toewijding van Steinweg Delta Marine Terminal (SDMT) in Moerdijk

In de wereld van logistiek en scheepvaart is de naam Steinweg onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. Met meerdere terminals en het hoofdkantoor is Rotterdam een natuurlijke focus. Maar er is nog een belangrijke locatie vlakbij: Moerdijk. Hier bevindt zich Steinweg Delta Marine Terminal (SDMT), een succesverhaal dat, zoals managing director Amy Langley beschrijft, fungeert als een ‘mini-versie van Rotterdam’.

Strategische overname in Moerdijk in 2014

Steinweg heeft de locatie van SDMT in 2014 overgenomen. Een strategische keuze, vanwege de nabijheid van Rotterdam, maar ook Antwerpen. De locatie biedt goede toegang tot waterwegen en ligt dicht bij snelwegen, gunstig voor vrachtvervoer en binnenlandse distributie. Hoewel de terminal destijds nog niet echt floreerde, heeft SDMT de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, zo vertelt Amy. “Rotterdam staat uiteraard centraal, daar is het hoofdkantoor van Steinweg gevestigd. Maar de potentie van Moerdijk wordt ook gezien en daar ben ik heel blij mee. Onze strategische ligging biedt ons unieke kansen, omdat wij als een van de weinige stuwadoorsbedrijven in de omgeving toegang hebben tot zowel de scheepvaart als het binnenlands verkeer. Moerdijk is een goede uitvalsbasis voor de groeiende distributiecentra in de omgeving.”

De naam Steinweg Delta Marine Terminal heeft een historische betekenis. Het stond eerder bekend als ‘Delta Marine Terminal’ voordat Steinweg het overnam. “Toen we de terminal overnamen, behielden we het ‘Delta Marine’ gedeelte in de naam voor de continuïteit en merkconsistentie.”

The growth and dedication of Steinweg Delta Marine Terminal (SDMT) in Moerdijk
SDMT, 2023

Dienstverlening SDMT

Over de dienstverlening van SDMT zegt Amy: “Wij beschouwen onszelf als een mini-versie van Rotterdam en bieden een verscheidenheid aan diensten aan. Wij hebben drie belangrijke aandachtsgebieden. Ten eerste behandelen we bulkproducten en meer specifiek hebben we ter plaatse een productielijn waar we bulk verpakken in big bags en zakken van 25 kg. Ten tweede behandelen wij zakken mineralen en voederproducten voor de landbouw en diervoederindustrie (wij zijn GMP gecertificeerd). Ten slotte opereren we een binnenvaart- en containerterminal/depot voor grote container-verladers en -vervoerders, waar we containers lossen, opslaan en laden die bestemd zijn voor de lokale en internationale markten.”

Opmerkelijke groei

SDMT heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, tot grote tevredenheid van Amy en haar team. “Zo is onze bulkverwerking gestegen van ongeveer 40.000 ton per jaar naar zo’n 110.000 ton per jaar. We hebben ook groei ervaren in onze containeractiviteiten, voornamelijk als gevolg van onze samenwerking met een grote supermarktketen en hun distributiecentra in Moerdijk.”

En dat alles met een relatief klein en daardoor hecht team. “We hebben ongeveer 45 werknemers in Moerdijk, inclusief binnen- en buitendienstmedewerkers. Deze collega’s zijn voornamelijk toegewijd aan het Moerdijk-gebied en werken al geruime tijd bij ons. Ze vormen een hecht team, wat absoluut bijdraagt aan ons succes.” Amy vertelt dat loyaliteit en samenwerking de bedrijfscultuur van SDMT typeert. “We doen het echt samen. Iedereen wordt gewaardeerd en draagt bij. Als iemand een handje extra nodig heeft, is iedereen bereid om te helpen. Vooral tijdens de COVID-19 periode kwam die mentaliteit extra goed bovendrijven. We hebben veilig doorgewerkt en waren er voor elkaar.”

Strategische veranderingen voor duurzame groei

Om die groei te realiseren hebben Amy en haar team een ​​aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Het allerbelangrijkste was het opnieuw vaststellen van de focus in Moerdijk. Hiervoor moesten verschillende keuzes gemaakt worden. “Eén van die belangrijke veranderingen was het verleggen van onze focus. We zijn gestopt met bulkproducten die niet winstgevend waren en niet compatibel met onze locatie. In plaats daarvan zijn we ons gaan concentreren op breakbulk- en projectladingen, bulkproducten die juist wel geschikt zijn voor de terminal, en op containeroverslag. Deze diversificatie, maar ook gerichte investeringen, heeft ons in staat gesteld onze terminal te verbeteren, efficiëntie te creëren en onze productiviteit te verhogen.”

The growth and dedication of Steinweg Delta Marine Terminal (SDMT) in Moerdijk
SDMT, 2023

SDMT’s lange termijnvisie

Amy is vastbesloten de positie van SDMT te consolideren en verder uit te breiden. “Onze lange termijndoelen zijn onder meer het behouden van ons klantenbestand, het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van de concurrentiekracht op de markt. We richten ons ook op het ontwikkelen van de vaardigheden van onze medewerkers, omdat onze sector goed opgeleide arbeidskrachten nodig heeft.” Amy vertelt ook over het belang van het aantrekkelijker maken van de supply en logistieke sector voor de volgende generatie. “Samen met de Steinweg Group promoten we de industrie actief bij studenten en de bredere gemeenschap. We benadrukken het belang van de supply en logistieke keten om interesse en bewustzijn te genereren. Daarnaast laten we zien dat er kansen zijn voor iedereen, voor mannen en vrouwen.”

 “Het getuigt van toewijding en hard werken”

Amy zelf is daar een goed voorbeeld van, als leidinggevende vrouw in een mannenwereld. Zelf is ze daar niet bewust mee bezig, maar ze beseft wel dat het vrij uniek is en ze daarom een voorbeeld voor anderen is. Ze is vooral trots op wat ze met haar team heeft bereikt. “Als directeur heb ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen, wat ik waardeer. Terugkijkend op mijn tijd in deze rol, onderschat ik soms de betekenis van wat we hebben bereikt. Het getuigt van de toewijding en het harde werk van ons team. Ik denk dat we uitdagende tijden succesvol hebben doorstaan, inclusief de COVID-19 pandemie. We zijn sterker en stabieler tevoorschijn gekomen. Ik ben trots op wat we hebben bereikt.”

Gepubliceerd op: december 2023