Steinweg’s visie: vertrouwen als drijvende kracht voor groei

Ontdek hoe Steinweg, met een wereldwijde opslagcapaciteit van miljoenen tonnen lading, niet alleen logistiek faciliteert, maar ook streeft naar duurzaamheid en innovatie. Ulf Boll, CEO C. Steinweg Group, legt uit waarom betrouwbaarheid, efficiëntie en samenwerking essentiële aspecten zijn voor de kwaliteit, het succes en de groei van Steinweg.

”Vertrouwen is de basis van onze activiteiten”

In de logistieke sector speelt Steinweg een cruciale rol als betrouwbare partner en opslaghouder voor verschillende sectoren. Met een wereldwijde opslagcapaciteit van miljoenen tonnen lading ter waarde van miljarden euro’s, vervult Steinweg een rol die vergelijkbaar is met die van een financiële instelling. Ulf Boll is CEO van Steinweg Group. Hij legt uit dat de kwaliteit van de dienstverlening van Steinweg steunt op drie essentiële aspecten: betrouwbaarheid, efficiëntie en samenwerking. Opzichzelfstaande thema’s die ook hand in hand gaan. “Vertrouwen is de basis van onze activiteiten. We doen er dan ook alles aan om de reputatie van onze klanten en onszelf te beschermen. Hoewel kosten belangrijk zijn, wegen de reputatieschade en het verlies van vertrouwen zwaarder. We moeten ervoor zorgen dat we de juiste balans houden tussen kosten, efficiëntie en betrouwbaarheid.”

Tekst gaat door na afbeelding.

Steinweg's visie: vertrouwen als drijvende kracht voor groei
Ulf Boll, CEO C. Steinweg Group

Essentie van betrouwbaarheid

De efficiëntie waarmee Steinweg opereert vormt de essentie van die betrouwbaarheid, denk aan het efficiënt laden en lossen van schepen, maar ook het snel en duidelijk communiceren met klanten. “Vergelijk het met het maken van hamburgers. Iedereen kan een hamburger maken, maar het is veel moeilijker om er dagelijks 100.000 te produceren die allemaal identiek zijn in kwaliteit. Dat vraagt om een consistente werkwijze. Efficiëntie is cruciaal in deze sector. Een vergelijkbaar principe geldt voor bedrijven als McDonald’s en Amazon, die beiden op een ongelooflijk efficiënte manier opereren om hun logistieke processen te optimaliseren.”

Hij legt uit dat de rol van Steinweg verder gaat dan alleen logistiek. “We moeten kennis delen, samenwerken en elkaar helpen om de industrie als geheel te verbeteren. Het blijft een voortdurende uitdaging om ons netwerk uit te breiden en nieuwe markten te betreden. Het betekent luisteren naar de behoeften van onze klanten en partners, lokale uitdagingen begrijpen en samen oplossingen creëren. Dit vereist een combinatie van wereldwijde kennis en lokale aanwezigheid. Ik reis vaak om te begrijpen wat er op de werkvloer gebeurt en om persoonlijk betrokken te zijn bij projecten.”

Denken in oplossingen

Steinweg faciliteert het gehele logistieke proces van haar klanten, van het ophalen van goederen in verschillende landen tot het efficiënt opslaan en transporteren ervan. Voor het oplossen van logistieke uitdagingen waar klanten mee dealen, zet Steinweg graag een stap extra. “Onze focus ligt op het bieden van oplossingen, niet alleen op het verlenen van diensten. Een goed voorbeeld is ons project in Congo, waar we een oude spoorlijn nieuw leven inblazen om een meer betrouwbare en snellere transportoptie te bieden. Deze aanpak is essentieel om vertrouwen op te bouwen bij onze klanten en partners.”

Tekst gaat door na afbeelding.

Nieuwe spoorlijn tussen Ndola en Democratic Republic of the Congo (DRC)

Groen en duurzaamheid: een diepgaand perspectief

Duurzaamheid is een belangrijk en groeiend thema voor Steinweg. “We kunnen niet ontkennen dat de geschiedenis van menselijke activiteiten een enorme impact heeft gehad op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Vroeger bestond Europa grotendeels uit bosgebied. Een eekhoorn kon probleemloos van de Baltische Zee naar de Noordzee door het bos klauteren. Dat is nu ondenkbaar. Deze geschiedenis herinnert ons eraan dat onze huidige welvaart niet zonder gevolgen is voor het milieu en dat we kritisch moeten nadenken over de gevolgen van onze acties.”

Duurzaamheid gaat bij Steinweg niet alleen gaat om het naleven van regels, maar om een diepgaande cultuurverandering. Het gaat om het maken van bewuste keuzes, het luisteren naar de behoeften van klanten en partners, maar ook het omarmen van innovaties die de potentie hebben om echt verschil te maken. “In de kern draait duurzaamheid om het maken van ethische keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties. Duurzaamheid omvat ook diversiteit en inclusie. We denken na over de impact die we hebben op het milieu en de samenleving en we zetten actief stappen om positieve verandering teweeg te brengen. Ons streven is een wereld waarin welvaart en duurzaamheid hand in hand gaan, waarin winst maken niet ten koste gaat van het milieu, maar er juist mee in harmonie is.”

”Technologie kan een krachtige bondgenoot zijn”

Een ander aspect van duurzaamheid is de rol van technologische vooruitgang, zo stelt hij. “Technologie kan een krachtige bondgenoot zijn in het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. Het gebruik van technologische oplossingen zoals data-analyse, automatisering en transparante informatiestromen kan helpen bij het optimaliseren van processen en het verminderen van verspilling. Een opvallend voorbeeld is het verbeteren van de zichtbaarheid en traceerbaarheid van goederen in logistieke ketens, wat leidt tot meer efficiëntie en verantwoordelijkheid.” Echter, terwijl technologie veelbelovend is, zijn er ook uitdagingen. “Data-infrastructuur moet betrouwbaar en veilig zijn, en innovaties moeten betaalbaar en toegankelijk zijn voor alle belanghebbenden. Het overbruggen van de digitale kloof en ervoor zorgen dat de voordelen van technologie voor iedereen beschikbaar zijn, zijn kritische punten in het realiseren van duurzame ontwikkeling.”

Toekomstvisie

De toekomst van Steinweg wordt gevormd door twee richtingen, legt Ulf uit: “Excelleren in wat we al doen en nieuwe wegen bewandelen. We willen niet alleen succesvol zijn, maar we nemen ook onze verantwoordelijkheid voor de impact van onze activiteiten. Succes gaat gepaard met uitdagingen en zelfs fouten maken, maar dat weerhoudt ons niet om altijd te streven naar verbetering. Ook als we daarin risico’s moeten nemen.”

Gepubliceerd op: 19 oktober 2023