Terugblik en vooruitzichten: een boeiend jaar voor Steinweg Nederland

Maak kennis met Peter Pesselse, directeur van Steinweg Nederland, die terugkijkt op het dynamische jaar 2023 en vol verwachting vooruitblikt naar 2024. Als internationaal hoofdkantoor van de Steinweg Group heeft de Rotterdamse locatie haar rol geoptimaliseerd, waarbij Nederland steeds meer fungeert als een kennispartner in de groeiende wereldmarkt. Peter deelt inzichten over de strategische optimalisatie van de dienstverlening, de exploratie van nieuwe kansen in de energiemarkt en de verandering van Steinweg’s bedrijfscultuur, waarbij no-nonsense ondernemerschap met jarenlange kennis en ervaring voor een optimale service richting de klanten centraal blijft staan. Ervaar de ontwikkeling en toekomstplannen van Steinweg door de lens van Peter Pesselse.

CEO Steinweg Nederland, Peter Pesselse

De rol als internationaal hoofdkantoor

De Rotterdamse locatie van Steinweg groeit nog altijd, al groeit het buitenland nóg harder. Een positieve ontwikkeling, zo vertelt Peter. “Ongeveer 80% van de omzet komt nu uit het buitenland. Dat geeft wel aan hoe belangrijk onze wereldwijde focus is.” Nederland fungeert steeds meer als een kennispartner door ondersteuning te bieden bij het opstarten van nieuwe vestigingen en kennis te delen. Peter kijkt enthousiast uit naar 2024 en benadrukt de wisselwerking tussen Nederlandse en buitenlandse activiteiten. “Het buitenland zal blijven groeien, daar liggen de meeste kansen. Wij kunnen daar vanuit Nederland een ondersteunende rol in bieden. Uiteindelijk zijn we natuurlijk één Steinweg en staan we voor hetzelfde: logistieke dienstverlening van de beste kwaliteit.”

Optimalisatie van de dienstverlening

Als Peter terugblikt op de ontwikkeling van het Rotterdamse hoofdkantoor kijkt hij niet alleen naar 2023, maar naar de afgelopen drie jaar, de jaren dat Peter actief is als directeur. Drie jaar geleden werd hij in de raad van bestuur opgenomen met specifieke focus op Nederland. Samen met een gemotiveerd team startte hij een programma om te evalueren waar Steinweg goed in is en hoe het de Nederlandse activiteiten kon verbeteren. Dit leidde tot een optimalisatie van de dienstverlening. De logistieke waarde van verschillende locaties werd heroverwogen. Met als resultaat dat enkele faciliteiten werden afgestoten om de werkzaamheden te consolideren op de overige en nieuw te ontwikkelen locaties. “In de afgelopen 2,5 jaar hebben we afscheid genomen van bepaalde locaties in Rotterdam, Spijkenisse en Oosterhout. Ook hebben we gekeken naar de uniformiteit van de opslag van goederen en hebben we nieuwe faciliteiten ontwikkeld, zoals Pier 6 waar de focus ligt op metalen en projectlading, en een nieuwe loods in de Benelux voor de opslag van pinda’s. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de uitbreiding van activiteiten op de Hartel Terminal, gericht op de op- en overslag van droge bulk voor onze dochteronderneming Marcor.” Bewuste keuzes, zo onderschrijft Peter, om trouw te blijven aan het motto ‘wat we doen, doen we goed’ en zo het kwaliteitsniveau hoog te houden.

Energietransitie biedt nieuwe kansen

Ook heeft Steinweg Nederland de afgelopen jaren een nieuwe, belangrijke markt omarmd: de energiemarkt. “Er is veel vraag naar nieuwe soorten grondstoffen en de energietransitie kent behoorlijk wat logistieke uitdagingen. Dit zijn grote projecten die goed in ons straatje passen wat betreft projectlading. De energietransitie is volop in ontwikkeling en zal nog wel wat jaren duren. Ik verwacht dan ook dat we hier onze handen de komende jaren vol aan hebben, voor diverse spelers in de energiemarkt.”

Projectlading: windmolens

Krappe arbeidsmarkt bekend thema

In 2023 ging veel aandacht uit naar de arbeidsmarkt, zo deelt Peter. “De markt is al geruime tijd competitief, dat ervaren wij natuurlijk ook. Wij spannen ons dan ook in om talent aan te trekken en te behouden. Lange tijd bleven we op de achtergrond, we waren weinig bekend. We bleven jarenlang ‘stil’ naar buiten toe, met een zekere mate van discretie. Het nadeel daarvan is dat mensen je niet kennen, inclusief potentiële werknemers. Daar hebben we in 2022 verandering in gebracht. We bestonden 175 jaar, een mooi moment om verandering door te voeren. We tonen nu meer wie we zijn en wat we doen. Daarin blijven we dichtbij onszelf. Uiteraard blijft het vertrouwelijk behandelen van klantinformatie onze topprioriteit. Ook bieden we onze medewerkers steeds vaker een platform. Zo delen ze bijvoorbeeld hun verhaal tijdens de Wereldhavendagen en ook verschenen vijf collega’s van ons in het magazine ‘Onze Haven’. We merken dat onze collega’s trots zijn om bij Steinweg te werken en daar graag over vertellen; een prachtige ontwikkeling die we in 2024 voortzetten.”

Bedrijfscultuur gemoderniseerd

Het afgelopen jaar is gestart met een verandering van de bedrijfscultuur van Steinweg. Een proces dat ook in 2024 wordt voorgezet. Er is meer aandacht voor nieuw en bestaand personeel. Dat blijkt ook uit de groeiende HR-afdeling. “Vroeger hielden we ons meer op een traditionele manier bezig met personeelszaken. Denk aan het verwerken van de salarisadministratie en bijhouden van vrije dagen. Nu zijn de taken veel verder uitgebreid en hebben we het over HR, dus over de mens. Dat is een andere benadering.”

Steinweg heeft meer oog voor de veranderende wensen en behoeften van (potentiële) werknemers, zoals de behoefte aan flexibel werken. Peter erkent de noodzaak van verandering, maar benadrukt dat Steinweg nog steeds trouw is aan zijn no-nonsense DNA. “We zijn van oudsher doeners. Dat ondernemerschap heeft Steinweg groot gemaakt en staat nog altijd als een paal boven water. Iedereen die bij ons werkt, draagt een klein stukje bij aan het bedrijf als aandeelhouder. Zo bouwen we samen aan de toekomst van een succesvol bedrijf.”

Gepubliceerd op: 22 december 2023