Verbondenheid en vernieuwing: de essentie van de Wereldhavendagen

Op 1, 2 en 3 september vindt de 46e editie van de Wereldhavendagen plaats. Ook Steinweg is deelnemer om Rotterdam kennis te laten maken met ons bedrijf. Wat is het succes van de Wereldhavendagen, al decennialang? Wat is het doel? We vroegen het Sabine Bruijnincx, al 14 jaar directeur van de stichting van het jaarlijks terugkerende evenement. Onze eigen Sabine Vernooij-Swart vertelt vanuit haar rol als communicatieadviseur bij Steinweg waarom ze opnieuw met veel plezier naar de Wereldhavendagen uitkijkt.

Om de missie van de Wereldhavendagen te verduidelijken, schetst Sabine Bruijnincx eerst een stukje context door de geschiedenis in een notendop te vatten. “Het begon 46 edities geleden met een zestal excursies in de haven, georganiseerd vanuit het Havenbedrijf Rotterdam, om te kijken of het publiek geïnteresseerd was in de ontwikkelingen in de haven. De excursies sloegen aan, dus dat werd herhaald en herhaald. Zo ontstond een haven-dag. Op een gegeven moment was de vraag naar informatie groter dan het aanbod. Dus moest er opgeschaald worden. In de jaren 90 is gekozen om de Wereldhavendagen in de vorm zoals je die nu kent neer te zetten.” Daarbij kon de stichting rekenen op samenwerkingen met onder andere de gemeente, de VVV en Koninklijke Marine.

Steinweg Wereldhavendagen: Sabine Bruijnincx (Directeur Wereldhavendagen) en Sabine Vernooij-Swart (Communicatieadviseur Steinweg)

Een uitgebreid en divers programma

Het programma is de laatste jaren verder uitgebreid. “Natuurlijk zijn de excursies, waar het ooit mee begon, nog altijd een belangrijk onderdeel van de Wereldhavendagen. Verder hebben we op de kades rondom de Maas een programma en zijn we zichtbaarder op het water. Daarnaast hebben we een speciaal jongerenprogramma en een specifiek arbeidsmarktprogramma. De locatie van het evenement reikt verder dan alleen de haven en het water, ook in de stad zijn activiteiten.”

Steinweg: een nieuwe deelnemer met historie

Sinds vorig jaar is Steinweg één van de trotse deelnemers van de Wereldhavendagen, legt Sabine Vernooij-Swart uit. “Ja, voor ons is het eigenlijk nog heel nieuw en pril. Vorig jaar zijn we een nieuwe weg in geslagen om meer ons gezicht te laten zien. De Wereldhavendagen is daar natuurlijk het evenement bij uitstek voor.” De stand van Steinweg staat aan de Willemskade, waar vroeger het hoofdkantoor van Steinweg gevestigd was, van 1913 tot 1991. “Dat heeft ook nog een stukje nostalgie wat dat betreft.”

Verbinding van 0 tot 100 jaar

De doelgroep van de Wereldhavendagen is van 0 tot 100 jaar, vertelt Sabine Bruijnincx. “Ons doel is om de havenstad en haar natuurlijke achterland met elkaar te verbinden. We geven het publiek een uniek kijkje in de maritieme wereld, in de havenwereld.” Participanten zijn een belangrijk onderdeel van het succes. Rotterdamse havenbedrijven die hun poorten één keer per jaar openen, letterlijk en figuurlijk. “We hebben een trouwe achterban, zeker. Maar we vinden het ook hartstikke leuk als nieuwe bedrijven aansluiten. We evolueren ook in hetgeen wat we laten zien, met name in scheepsontwikkelingen. De deelnemende bedrijven laten steeds weer nieuwe schepen of nieuwe toepassingen aan het publiek zien.”

Iedereen is welkom bij de Wereldhavendagen. “Iedere generatie komt bij ons langs. Het grootste gedeelte is de familiedoelgroep.” Sabine legt uit zich de laatste jaren vooral te richten op twee primaire doelgroepen: jongeren en de arbeidsmarkt. “We willen de haven aantrekkelijk maken onder jongeren, zij zijn immers de toekomst. Ze zijn een belangrijke focus voor de arbeidsmarkt, maar die doelgroep is breder dan alleen jongeren. Er is bijvoorbeeld ook behoefte aan gedreven dertigers tot zestigers die de stap naar de maritieme wereld willen nemen.” Om deze doelgroepen aan te trekken is vijf jaar geleden de Wereldhavendagen Academy gestart. “Daarin werken we samen met een aantal opleidingspartners. Jaarrond leggen ze vraagstukken neer bij jongeren en andersom leggen de jongeren vraagstukken bij ons neer. Zo hebben we een beter beeld van hun behoeften, ambities en of ze de maritieme wereld überhaupt als hun toekomstgebied zien.”

Lees verder na de afbeelding.

De Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen

Duurzaamheid en innovatie als focus

Sabine legt uit dat duurzaamheid en innovatie belangrijke thema’s zijn in de meerjarenvisie van de Wereldhavendagen. “Een belangrijke ontwikkeling is dat we onderdeel zijn van de Green Deal van gemeente Rotterdam. We draaien pilots waarbij we een soort testcase zijn op een aantal actuele onderwerpen. Onder andere stroom. Hoe kunnen we stroom op een andere manier verkrijgen dan alleen maar het neerzetten van een niet zo duurzaam aggregaat? Daar zijn we actief mee bezig, samen met andere evenementen in Rotterdam, om iets terug te kunnen geven aan de hele evenementensector.”

“Zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met Steinweg”

Sabine Vernooij-Swart kijkt uit naar de volgende Wereldhavendagen in september. “We hebben er zin in. We willen zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met Steinweg. Iedereen is welkom bij onze stand aan de Willemskade, waar we een deel van onze bedrijfsactiviteiten zo goed mogelijk laten zien. Daarnaast doen we ook mee aan het speciale arbeidsmarktprogramma in Het Nieuwe Luxor. Want we zijn doorlopend op zoek naar goede mensen, voor verschillende functies door de hele organisatie.” Sabine voelt zich enorm welkom bij de ‘havenfamilie’ van de Wereldhavendagen, waar Steinweg met open armen werd ontvangen. “We hebben best wel wat wensen voor onze stand, daarin wordt hartstikke goed meegedacht en meegewerkt door de organisatie van de Wereldhavendagen om het voor elkaar te krijgen. Dat is heel prettig.”

Het zaadje voor de toekomst plannen

Ook Sabine Bruijnincx kijk uit naar 1, 2 en 3 september. “Het evenement is voor ons geslaagd als opnieuw duizenden bezoekers de Wereldhavendagen op een veilige manier bezoeken. Het liefst natuurlijk met mooi weer, dat komt de beleving absoluut ten goede. Want daar draait het uiteindelijk om: dat mensen een stukje beleven. Zodra ze beleven, komt het op het netvlies. En dan hopen we met elkaar dat we zo een zaadje geplant hebben voor de toekomst. Of dat dan bij een jongere is, of bij inderdaad een dertiger, veertiger, of iemand van zestig die zegt: ‘Hé, ik ga eens werk maken van datgene wat ik daar gezien heb.’ Dat vinden wij heel belangrijk.”

Meer weten over de Wereldhavendagen 2023? Hier check je het complete programma. En natuurlijk ontmoeten we je graag op 1, 2 en 3 september bij onze stand op de Willemskade, of 1 september in Het Nieuwe Luxor voor het speciale arbeidsmarktprogramma MATCH.

Gepubliceerd op: 26 augustus 2023